Loading

Riscurile de aparitie a unor boli cronice tind sa creasca dupa menopauza. Prin informarea asupra acestor boli si afectiuni, puteti lua masurile necesare pentru reducerea riscului.

Boli cardiovasculare
Inainte de menopauza, femeile sunt mai putin expuse decat barbatii la bolile cardiovasculare. Dupa aceasta perioada insa, riscul aparitiei unei boli cardiovasculare creste odata cu varsta.
Riscul individual depinde de prezenta anumitor factori:
» tabagismul
» excesul ponderal
» antecedentele familiale de boli cardiovasculare
» diabet, hipertensiune arteriala sau un nivel ridicat de colesterol
» viata sedentara

Bolile cardiace constituie principala cauza a mortalitatii atat la femei cat si la barbati. Dar se pot lua masuri pentru a reduce riscurile de aparitie a acestor boli. Masurile de prevenire constau in renuntarea la fumat, controlarea hipertensiunii arteriale, efectuarea de exercitii fizice cu regularitate, adoptarea unei diete sarace in grasimi saturate si in consumul de cereale integrale, fructe si legume.

Osteoporoza
In primii ani dupa menopauza, pierderea osoasa se accelereaza, deoarece capacitatea corpului de a produce tesut osos este diminuata. Oasele devin mai fragile, iar fracturile se pot produce in urma unui traumatism usor, in special la nivelul incheieturii mainii si a coloanei vertebrale (tasare vertebrala), iar mai tarziu la nivelul femurului. Dupa 70 ani, fractura de femur survine la o femeie din 6.
De aceea este foarte important ca in acest timp aporturile de vitamine si minerale sa fie suficiente: se recomanda 1500 mg de calciu pe zi si 400 – 800 UI vitamina D zilnic. De asemenea, exercitiile fizice (in special mersul pe jos si joggingul) au un rol benefic in mentinerea unor oase puternice si rezistente.
Osteoporoza nu afecteaza toate femeile. Riscul de aparitie a osteoporozei este mai ridicat daca:
» menopauza survine precoce
» sunteti deosebit de slaba
» urmati sau ati urmat unele tratamente (in special cu corticoizi)
» fumati sau consumati alcool
» aveti o carenta de calciu si/sau vitamina D
» sunteti sedentara sau aveti un nivel scazut de activitate fizica

Incontinenta urinara
Pe masura ce vaginul si uretra isi pierd elasticitatea, apare senzatia imperioasa de a urina si pierderea necontrolata de urina in timpul eforturilor (stranut, ras, ridicarea greutatilor, etc.)

Luarea in greutate
In perioada post-menopauza femeile au tendinta de a lua in greutate. Pentru a va mentine greutatea de dinainte de menopauza, va trebui sa mancati mai putin (cu 200 – 400 calorii pe zi) si sa faceti mai mult sport.

Inapoi

Top