Loading

In medie, menopauza se instaleaza la 51 ani. Dar, de la o femeie la alta, varsta la care apare menopauza poate varia in intervalul 40 – 55 ani. La femeile care fumeaza mult, ea survine in general cu unul sau doi ani mai devreme. In plus, alti factori genetici pot fi implicati. Varsta instalarii menopauzei este deseori aceeasi la mama si la fiica.

Menopauza este considerata precoce atunci cand se manifesta inainte de 40 ani si tardiva dupa 55 ani.
Menopauza precoce se intalneste la 1% din femei si cauzeaza probleme importante, deoarece este foarte greu de acceptat pe plan psihologic. Cauzele sunt deseori necunoscute, desi se pare ca factorii genetici sunt implicati in aceasta imbatranire accelerata a ovarelor.
La alte femei, cauza menopauzei precoce este evidenta. Acesta este cazul pacientelor care urmeaza tratamente ce modifica activitatea ovarelor, provocand simptome similare menopauzei. Aceste manifestari sunt insa temporare si dispar la sfarsitul tratamentului. Alte cauze sunt interventiile chirurgicale de indepartare a ovarelor sau chimioterapia, in tratamentul impotriva cancerului.

Simptomele menopauzei induse chirurgical sunt asemanatoare celor prezentate de menopauza fiziologica (bufeuri, etc.) si cresc riscurile de aparitie a osteoporozei datorita deficitului de estrogen. Pentru a limita acest risc, medicii incearca in prezent sa evite afectarea fertilitatii femeilor bolnave de cancer.

Inapoi

Top