Loading

Exista solutii alternative pentru diminuarea simptomelor menopauzei. Homeopatia, acupunctura, fitoterapia si alte tratamentele naturiste sunt o posibilitate. Dar aceste eficienta acestor tratamente nu a fost inca demonstrata.
Mai jos sunt expuse cateva terapii alternative si complementare pentru controlarea simptomelor menopauzei:

Fitoestrogenii
Fitoestrogenii sunt substante vegetale, cu structura asemanatoare estrogenilor, care se gasesc in soia, naut si in alte leguminoase, in cerealele integrale si in unele fructe si legume. Oamenii de stiinta au devenit interesati de fitoestrogeni atunci cand au observat ca femeile din Japonia si China, a caror dieta este bogata in izoflavone (un tip de fitoestrogeni) prezinta mai putine semne si simptome neplacute asociate cu menopauza, iar incidenta bolilor de inima si a osteoporozei este mai scazuta decat in tarile occidentale.
Afirmatia ca fitoestrogenii prezenti in aceste alimente contribuie la reducerea tulburarilor asociate cu menstruatia ramane de demonstrat. Desi unele femei au observat ca izoflavonele si alti fitoestrogeni contribuie la reducerea bufeurilor, studiile considera aceste substante drept ineficiente.
Unele studii au ajuns la concluzia ca fitoestrogenii pot favoriza dezvoltarea cancerului de san. In schimb, alte studii arata ca fitoestrogenii impiedica dezvoltarea acestui tip de cancer. Pe ansamblu, nu exista informatii care sa demonstreze ca soia este daunatoare persoanelor care sufera de cancer. Totusi, femeile cu cancer mamar ar trebui sa consulte medicul inainte de a-si suplimenta dieta cu tablete de izoflavone.

Vitamina E
Vitamina E are rolul de a reduce bufeurile de caldura la unele femei. Totusi, studiile de specialitate nu au demonstrat beneficiile acestei vitamine in diminuarea bufeurilor, iar o doza mai mare de 400 UI de vitamina E poate fi toxica.

Plantele medicinale
Planta Cimicifuga racemosa a fost utilizata pentru tratarea bufeurilor de caldura, dar putine studii stiintifice ii demonstreaza beneficiile. Utilizarea pe termen scurt a acestei plante (mai putin de 6 luni) este recomandata deoarece ea prezinta riscuri reduse de efecte adverse. Dar efectele pe termen lung nu se cunosc inca.

Inapoi

Top