Sexualitatea are 3 functii: de reproducere, de relationare si de placere. De 4000 de ani oamenii lupta sa disocieze reproducerea de placere. De-a lungul vremii s-au inventat si folosit diferite metode contraceptive, cu eficienta si efecte secundare variabile.
Alegerea unei anumite metode contraceptive se face prin consiliere, pentru ca “Decizia informata apartine clientei“. Consilierea este metoda prin care medicul/consilierul ofera clientei/pacientei informatii despre toate metodele contraceptive, pentru ca in final clienta sa poata decide, in cunostiinta de cauza, ce metoda prefera. Va fi informata despre mecanismul de actiune, modul de administrare, eficienta, siguranta, efecte secundare, revenirea fertilitatii, posibilitati de aprovizionare.
In momentul in care clienta s-a hotarat asupra metodei contraceptive cu pilule, medicul este cel care decide tipul de pilula cel mai potrivit, nu prin analize hormonale ci printr-o discutie despre ciclul menstrual. Nu este bine sa se administreze contraceptive fara un consult prealabil cu un cadru medical specializat in domeniu. Exista azi suficiente cabinete de planificare familiala cu acces nerestrictionat si personal calificat.
Metodele contraceptive se clasifica astfel:
I. Metode naturale
- Metoda calendarului : calculul perioadei fertile in functie de lungimea ciclului menstrual. Poate fi aplicata doar la cicluri regulate.
- Metoda temperaturii bazale (termometrizarii). Masurarea zilnica a temperaturii intravaginale deceleaza momentul ovulatiei.
- Metoda mucusului vaginal
- Coitul intrerupt (retragerea, feritul)
II. Metode de bariera si chimice
- Prezervativul – este singura metoda care protejeaza atat impotriva sarcinii cat si a BTS (boli cu transmitere sexuala)
- Diafragma si cupola cervicala – acopera colul uterin si blocheaza accesul spermatozoizilor. Nu mai sunt folosite pentru ca nu sunt disponibile.
- Chimice: ovule, creme, geluri care se introduc in vagin inainte de contactul sexual si elibereaza o substanta care paralizeaza spermatozoizii, impiedicandu-i sa se intalneasca cu ovulul.
III. Metode hormonale
- Pilule: combinate si monohormonale
- Injectii
- Plasturi
- Implanturi
- Inele vaginale
Contraceptivele orale combinate (COC) contin cantitati mici din ambii hormoni produsi de ovar: estrogen si progesteron. Inghitirea lor pune in repaus ovarele si impiedica ovulatia. Astfel nu se mai poate intalni ovulul cu spermatozoidul si nu rezulta sarcina.
Pe langa efectul contraceptiv cu eficienta foarte mare (98.5%), COC au si efecte secundare pozitive: regleaza ciclul menstrual, reduc fluxul menstrual si dismenoreea (durerile), trateaza chisturile ovariene, previn anemia, acneea si boala inflamatorie pelviana, protejeaza de cancerul ovarian si uterin, previn sarcina extrauterina.
La capitolul efectelor secundare negative, pot sa apara greturi, ameteli, dureri de sani, sangerari prelungite dar reduse in perioada de acomodare (prima luna) si apetit crescut in primele 2 luni, care va duce la crestere in greutate, daca pilulele nu sunt schimbate. Din fericire, cu pilulele moderne, rata cresterii in greutate este sub 0,5%.
Pilulele nu trebuie intrerupte periodic pentru ca hormonii se elimina din organism in fiecare luna, in pauza de dupa fiecare placheta. Revenirea fertilitatii are loc imediat dupa intreruperea lor.
Recent s-a lansat un nou contraceptiv, in care cei doi hormoni sunt continuti intr-un inel, care se introduce intravaginal pentru 21 zile, nemaifiind necesara inghitirea zilnica a pilulelor.
Contraceptivele monohormonale contin doar progesteron. Ele au fost create in principal pentru femeile care alapteaza, apoi au fost extinse si la celelalte categorii care aveau contraindicatii la COC.
Pentru ca pilulele numai cu progesteron aveau marja de uitare de numai 3 ore, s-a inventat injectabilul cu progesteron, care se administreaza din 12 in 12 saptamani si implantul pentru 5 ani
IV. Dispozitivele intrauterine DIU (sterilete)
Este o metoda comoda, pentru ca medicul insereaza DIU pentru 5-8 ani, dar se insereaza doar la femeile care au nascut si poate determina menstruatii abundente. Pentru a contracara acest efect advers, exista sistemul DIU cu progesteron (Mirena). Cu acesta, menstruatiile sunt mai reduse decat inainte de insertie.
V. Metodele chirurgicale: ligatura tubara la femei sau ligatura ductului deferent la barbat. Este singura metoda contraceptiva definitiva. Se efectueaza in spital, cu acord scris.
Este indicat ca pacienta sa fie monitorizata in timp, la 2 luni, 6 luni si in continuare anual, astfel incat eventuale efecte secundare sa fie corectate.
Utilizarea unei metode contraceptive sigure si eficiente da cuplului libertatea de a se bucura de viata sexuala si asigura aparitia unor copii doriti, ingrijiti si sanatosi.