Din fericire, numeroase semne si simptome asociate cu menopauza sunt temporare. Iata cateva masuri simple pentru reducerea sau prevenirea lor:
» daca va confruntati cu bufeuri de caldura, faceti exercitii cu regularitate si incercati sa identificati factorii care le declanseaza. La numeroase femei, factorii includ bauturile fierbinti, alimentele condimentate si temperaturile ridicate; pentru uscaciunea vaginala sau pentru durerea in timpul contactului sexual, se gasesc in farmacii lubrifianti.
» daca aveti probleme cu somnul, evitati bauturile care contin cafeina si sportul inainte de culcare. Tehnicile de relaxare, precum respiratie profunda pot fi de mare folos.
» exercitiile de intarire a muschilor planseului pelvin, numite si exercitii Kegel, pot reduce unele forme ale incontinentei urinare
» adoptati o dieta sanatoasa, bogata in fructe, legume si cereale integrale si limitati consumul de grasimi saturate, uleiuri si zaharuri. O doza de 1500 mg de calciu si 400 -800 UI de vitamina D este necesara zilnic.
» Nu fumati. Tabagismul creste riscurile de boli cardiace, de accident vascular cerebral si provoaca multe alte probleme de sanatate. In plus, fumatul poate accentua bufeurile si declansa menopauza precoce. Nu este niciodata prea tarziu sa renuntati la fumat.
» Faceti sport zilnic. Daca efectuati cel putin 30 minute de activitate fizica de intensitate moderata in majoritatea zilelor, va puteti proteja impotriva bolilor cardiovasculare, diabetului, osteoporozei si a altor afectiuni asociate cu varsta. Exercitiile mai intense pe perioade mai lungi de timp pot aduce beneficii suplimentare si sunt vitale atunci cand incercati sa slabiti. De altfel, exercitiile contribuie si la reducerea stresului. Se recomanda mersul pe jos, joggingul si dansul.
» Programati controale medicale periodice. Intrebati medicul cat de des ar trebui sa efectuati mamografii, teste Papanicolau, teste de determinare a nivelului de colesterol si trigliceride si alte teste de screening.