Printre lucrurile care ne dau fiori pe spate, sunt vizita la ginecolog si la stomatolog. Totusi se stie ca “a preveni este mai usor decat a trata”.
Scopul acestui control ginecologic periodic este de a stabili daca pacienta este sanatoasa din punct de vedere ginecologic sau prezinta afectiuni care trebuie tratate. Chiar daca pacienta nu prezinta nici un fel de simptome, este bine sa se prezinte o data pe an la control.
Examenul este simplu, dureaza putin, este nedureros si ne furnizeaza informatii importante despre continutul vaginal, starea colului uterin, a uterului si a anexelor. Daca uterul si anexele pot fi evaluate si prin examen ecografic, aspectul colului uterin poate fi vizualizat numai prin inspectia cu valve. Exista o afectiune a colului, numita cervicita (popular- “rana”) care poate apare la oricine, in orice moment si nu da nici un fel de simptome pacientei. Se vede doar cu ochiul liber. Trebuie tratata cat mai repede, fiind considerate stare precanceroasa (netratata intr-un interval de 5-10 ani, poate fi punctul de plecare al unui cancer).
Cu ocazia acestui examen este indicata recoltarea unui test Babes-Papanicolau. Acesta este un test simplu, nedureros, care deceleaza celulele anormale de la nivelul colului si endocolului. Testarea ar trebui sa inceapa la debutul vietii sexuale sau de la 18, maxim 21 ani. Testarea se va face anual. Daca 3 sau mai multe teste sunt normale, examinarea se poate efectua la 2 sau 3 ani. Indiferent de rezultatele testului Babes-Papanicolau, el furnizeaza informatii pretioase pentru medic si pacienta. Daca este normal, ne da o stare de liniste si confort psihic pentru 1 an. Daca este modificat, leziunile asupra carora atrage atentia sunt tratabile si vindecabile prin mijloace minim invazive.
Daca este necesar, examenul ginecologic poate fi completat prin examenul secretiei vaginale. Acesta poate decela infectii vaginale, cu sau fara transmitere sexuala, pentru care se prescrie tratament (vezi articolul Bolile cu Transmitere Sexuala)
In incheierea examenului ginecologic se efectueaza un control al sanilor, pentru depistarea unor afectiuni tumorale. Extrem de important este sa invatam pacienta sa isi efectueze o autoexaminare, putand depista mai repede anumite modificari.
Consultatia se poate incheia cu o discutie despre metoda contraceptiva a pacientei, daca foloseste deja una sau o consiliere despre metodele contraceptive in general, pentru ca pacienta sa poata alege metoda care i se potriveste cel mai bine (vezi articolul Metode contraceptive)