Loading

Menopauza consta in incetarea menstruatiei si denumeste perioada in care ovarele inceteaza sa mai produca hormoni sexuali: estrogen si progesteron.

Menopauza nu este un eveniment izolat, ci mai degraba o perioada de tranzitie care incepe intre 30 si 40 ani si dureaza pana la 50 sau chiar 60 ani. Semnele si simptomele menopauzei incep sa se manifeste inainte ca menstruatia sa inceteze definitiv. Absenta menstruatiei pe o perioada de 12 luni consecutive indica instalarea definitiva a menopauzei.

Menopauza este un proces biologic natural si nu o afectiune medicala. Desi se asociaza cu modificari hormonale, fiziologice si psihice, menopauza nu reprezinta sfarsitul tineretei si a vietii dvs. sexuale. In urma cu cateva secole, putine femei traiau dupa menopauza. In prezent insa, jumatate din viata se desfasoara dupa acest eveniment.

Terapia hormonala a fost folosita pe scara larga in ultimele decenii pentru reducerea semnelor si simptomelor menopauzei si pentru prevenirea bolilor asociate cu imbatranirea. Dar noile dovezi indica o crestere a riscului survenirii unor afectiuni grave (boli cardiace, cancer la san, accident vascular cerebral) datorate acestui tip de terapie.

Terapia cu estrogen este o varianta lipsita de riscuri pe termen scurt, dar numeroase alte terapii sunt disponibile pentru reducerea simptomelor datorate menopauzei si pentru mentinerea sanatatii in timpul acestei perioade importante.

La ce varsta incepe menopauza?Masuri pentru reducerea simptomelor
Semnele si simptomele menopauzeiTerapia de substitutie hormonala (TSH)
Consecintele si complicatiile menopauzeiTerapiile alternative
Top