Loading

Substitutia hormonala are rolul de a reduce tulburarile legate de menopauza (bufeuri de caldura, transpiratii, uscaciune vaginala, tulburari urinare, etc.). Pe de alta parte, ea contribuie la prevenirea osteoporozei si a fracturilor (diminuarea pierderii osoase, reducerea riscului fracturilor de femur sau ale coloanei vertebrale). Beneficiile privind tulburarile cognitive (pierderile de memorie, lipsa de concentrare) au fost controversate.

Ca orice tratament, terapia de substitutie hormonala are si efecte adverse. Doua studii au pus in evidenta cresterea riscului de cancer mamar si a bolilor cardiovasculare. In lumina rezultatelor obtinute, indicatiile terapiei hormonale au fost reevaluate iar prescrierea ei este adaptata fiecarui caz in parte. Aceste studii au schimbat perceptia asupra terapiei hormonale, crezandu-se in prezent ca riscurile ei sunt mai importante decat beneficiile oferite.

Un studiu de mare amploare a fost oprit atunci cand cercetatorii au descoperit ca femeile care primeau o anumita combinatie de estrogen si progesteron prezentau un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC) si de cancer mamar. Studiile ulterioare au aratat ca estrogenul creste riscul de AVC dar nu si pe cel de cancer mamar si boli cardiace.

Totusi terapia cu estrogen ramane cea mai eficienta optiune de tratament pentru simptomele menopauzei. In functie de antecedentele familiale si personale, medicul poate recomanda acest tratament pentru a reduce simptomele neplacute.

Cui se adreseaza terapia de substitutie hormonala?

TSH este indicata femeilor care:

  • prezinta simptome neplacute asociate menopauzei
    In cazul bufeurilor sau a altor simptome incomode (care degradeaza calitatea vietii), TSH poate fi adoptata, dar pentru o perioada cat mai scurta de timp. Dupa informarea exacta asupra riscurilor, medicul va reevalua in mod regulat tratamentul (cel putin o data pe an) cu posibilitatea unei intreruperi temporare ale acestuia, pentru a putea controla simptomele si gravitatea lor.
  • prezinta factori de risc pentru osteoporoza

TSH nu trebuie adoptata in mod sistematic. Exista si alte metode de a preveni osteoporoza si anume o buna igiena a vietii, un regim bogat in calciu si un aport suficient de vitamina D. Doar medicul poate hotari daca substitutia hormonala este cea mai indicata solutie, daca aveti un risc crescut de aparitie a osteoporozei si deci de fracturi si cu conditia ca celelalte tratamente indicate pentru prevenirea osteoporozei sa nu fie tolerate.
Daca nu prezentati simptome neplacute si nici factori de risc pentru osteoporoza, tratamentul hormonal nu este indicat, deoarece raportul dintre beneficiile scontate si riscuri nu este favorabil.

Inapoi

Top